Kirayı Elden Ödersek Ne Olur?
Konutlarda kira alışverişinin nasıl olması gerektiği çok net bir biçimde kanunla ifade edilmiştir. Buna bakılarak konut kiraları, banka aracılığıyla ödenmelidir. Kiracılar ödeme zamanları geldiğinde konut kiralarını, ev sahiplerinin banka hesaplarına yapmalıdırlar. Bankadan ödeme yapılmadığı takdirde ceza alma durumu ile karşı karşıya gelebilirler. Konut kiralarının elden ödenmesi gibi bir durumda ev sahiplerine özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Kiracılara ise herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır. Fakat işyeri kiralarında böyle bir durum olduğunda her iki tarafa da ceza verilmektedir.
Belli bir limitin üzerindeki kiraların PTT ya da banka aracılığıyla ödenmesinin nedeni, herhangi bir nedenle bireylerin vergi kaçırmalarının önüne geçmektir. Aynı zamanda kira gelir ve giderlerinin kayıt altına alınabilmesini sağlamaktır. Bu konuya uymayan kişilere yani kirayı alan kişilere ise para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca tespit edilen bu kişiler, kira gelirlerini de faizleri ile birlikte ödemek durumunda kalmaktadırlar.
Konut Kirası Elden Ödenirse Kime Ceza Verilir?
Türkiye'de ev sahipleri, çoğunlukla kirayı bankadan değil de direkt elden almayı tercih etmektedirler.
Ancak bu yanlış ve usulsüz bir yoldur. Kira tutarını banka yoluyla ödemek zorunluluktur, aksi takdirde cezası vardır.
Konut kiralarında belirtilen limitin üzerindeki kira miktarlarını elden alan ev sahiplerine, kira bedelinin yüzde %5’i kadar özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. İş yeri kiralarında ise bu durum farklıdır. İş yeri kiralarının bankaya yatırılmak yerine elden ödenmesi durumunda hem iş yeri sahibine hem de kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna bağlı olarak, 250 TL ile 1000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda, belirtildiği üzere bu para cezalarının yanında ödenmemiş olan vergi borçları da kişilerden alınmaktadır.