Telefon
Whatsapp

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blog
Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev almak önemli ve büyük bir yatırımdır. Bu sebeple hangi evi hangi şartlarda alacağınıza karar vermekte zorlanmanız oldukça doğal. Bu süreçte tüm detayları göz önünde bulundurarak karar almanız gerekebilir. Çünkü alım satım işlemi esnasında yapılan küçük bir hata bile hem mülk sahibi hem de alıcı için önemli risklere sebep olabilir. Dolayısıyla ev alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

Ruhsatsız Ev Alınmamalı

Listenin ilk sırasında ruhsat yer almaktadır. 2014 senesinde yürürlüğe girmiş olan, Yeni Tüketici Kanunu kapsamında, konut satışı ruhsat almayan projelerde yasaktır. Fakat yine de bu konuda dikkatli olmakta fayda vardır. Ruhsat işlemlerinin uzun sürdüğüne, bu sebeple kaporayla veya senetle satış yapılabileceğine dair söylentiler ciddiye alınmamalıdır. Aksi takdirde hiçbir zaman tamamlanmayacak bir projeye yatırım yapılmış demektir. Ruhsatın yanında iskân ruhsatı kat irtifakı hakkında da mutlaka bilgi edinilmelidir.         

Deprem Riski Sorgulanmalı

Ülkemizin pek çok bölgesi deprem kuşağındadır. Bu sebeple satın alınacak evin deprem riski sorgulanmalıdır. Deprem bakımından riskli bulunan konutlar, yasalar gereğince kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmektedir. Ev satın alınırken müteahhitten Zemin Etüt Raporu’nun bir kopyası istenmeli, deprem yönetmeliğine uygunluk raporu incelenmelidir. 

Ev Mutlaka Görülmeli

Fotoğraflar ne kadar detaylı olursa yanıltıcı olabilir. Satın alınacak bir ev mutlaka iyice incelenmelidir. Eğer henüz yapım aşamasında olan bir konut alınacak ise proje detayları incelemeli, ihmal edilmemelidir.

Evin Yalıtımına Bakılmalı

Yalıtım, evin iç ısısını dengede tutarak enerji tasarrufu sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Isınma gideri harcaması fazla yapılmak istenmiyorsa yalıtımlı bir ev tercih edilmelidir. Alınacak ev, yalıtım konusunda kötü bir durumda olduğunda ısınma durumu zorlaşacaktır. Bu da faturanın daha kabarık gelmesine sebep olacaktır. 

İpotek ve Haciz Kaydı Sorulmalı

Satın alınacak evin üzerinde ipotek veya haciz kaydı var ise ilerleyen süreçte ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin, müteahhidin borcu nedeniyle ipotek kayıtlı bir daire satışa çıkarılabilir. Bu nedenle, ipotek ve haciz kaydı olmayan bir konut tercih edildiğinden emin olunmalıdır. 

Fiyat Karşılaştırması Yapılmalı

Evin büyüklüğü, fiyat üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Bir eve ederinden fazla ücret ödememek için, brüt ve net metrekare arasındaki fark bilinmelidir. Net metrekare, evin kullanılabilecek bölümlerini belirtirken brüt metrekare; balkon, kolonlar, duvarlar gibi alanları da kapsamaktadır. Brüt 100 m² brüt büyüklüğe sahip bir evin tüm alanları kullanılamayabilir. Dolayısıyla diğer bütün özellikleri aynı olan ve aynı fiyattan satılan brüt 100 m² ve net 100 m² ev karşılaştırıldığında, net ölçüsü 100 m² olan konut avantajlı durumdadır.

Hizmetlerimiz

Blog

Etiketler

Aradığın ilanı bulamadın mı? Hemen iletişime geç!

Sami Boşnak Gayrimenkul anahtar teslim çözümler sunmak için tasarlanmış güçlü bir stratejik gayrimenkul şirketidir.
İletişim